Meestgestelde vragen

Meestgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over het bestellen, leveren en plaatsen van een sedumdak. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

 

Wat is het verschil tussen een groendak en een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak, namelijk een zogenoemd ‘extensief’ groendak. Een intensief groendak kan worden gebruikt als een normale tuin, kost meer, vergt veel onderhoud en je hebt er een vergunning voor nodig. Een sedumdak is begroeid met vetplanten, vergt weinig onderhoud, is goedkoper, lichter, makkelijker te plaatsen dan een intensief groendak. Daarnaast is er geen vergunning nodig voor plaatsing.

 

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Een groendak ziet er prachtig en natuurlijk uit. Het is in meerdere opzichten een milieubewuste en duurzame keuze. We sommen een aantal voordelen van een sedumdak graag voor u op:

 

  • Een sedumdak heeft heel weinig onderhoud nodig
  • De bestaande dakbedekking gaat tweemaal zo lang mee.
  • U bespaart energie door de goede isolatie; in de zomer geeft het dak verkoeling, in de winter houdt het de warmte binnenshuis beter vast.
  • Een groendak dempt het geluid bij geluidsoverlast van auto- en vliegverkeer in de omgeving
  • Een sedumdak neemt CO2 op en verhoogt de biodiversiteit.
  • Door de vertraagde afvoer van het hemelwater, verkleint een groendak de kans op overstromingen. Plaatst u zonnepanelen op het sedumdak? Dan leveren die meer rendement op!
  • De waarde van uw huis, kantoor of ander gebouw stijgt

 

Kan ik het hele jaar een sedumdak plaatsen?

Het aanleggen van een groendak kan het hele jaar door. Alleen bij vorst kunnen we niet afleveren en is plaatsing ook niet verstandig. De ideale periode voor de aanleg van een sedumdak is tussen april en oktober.

 

Hoe lang mogen sedummatten opgerold op de pallet blijven liggen na aflevering?

In het voorjaar en de zomer mogen ze één nacht blijven liggen. In het najaar en de winter mogen ze twee nachten opgerold blijven liggen. Indien volledig uitgerold is de keuze aan u.

 

Hoe snel kan er geleverd worden na het plaatsen van mijn bestelling?

Wij hanteren een levertijd van 2 tot 3 werkdagen. Wij leveren niet af in het weekend en op maandag.

Kan ik zelf de dag van aflevering bepalen?

Ja, dat kan uiteraard. Het is verstandig om de aflevering te plannen op de dag van plaatsing of de dag ervoor.

 

Worden door Sedumdak Nederland sedumcassettes verkocht?

We verkopen zowel sedumcassettes als sedummatten.

 

Hoe hoog moet de dakrand zijn voor het 123 Sedumdak systeem ?

De dakrand van het dak waarop het sedum wordt geplaatst, is bij voorkeur minimaal 6 centimeter. Lager kan ook, dan vangen we dit op met grind. Het is uiteraard geen probleem als de dakrand hoger is.

 

Welke gemeentes in Nederland geven subsidie op het plaatsen van een groendak?

Subsidieregelingen voor het aanleggen van een sedumdak zijn per gemeente verschillend en veranderen regelmatig. Wij raden u aan om bij uw eigen gemeente te informeren wat er mogelijk is.

 

Krijg ik garantie op mijn sedumdak?

Wij raden u aan op de dag van levering de geleverde materialen goed te checken. Laat het ons meteen weten als er iets niet klopt, of als er iets onduidelijk is. Omdat Sedum een levend product is, is het in principe niet mogelijk om uw bestelling retour te zenden. De aanleg van het dak wijst eigenlijk vanzelf. U ontvangt een duidelijk stappenplan met heldere instructies. Uiteraard kunt u ons bellen als u toch nog vragen heeft.

 

Welke soorten sedum zitten er in de pakketten?

Er zijn meer dan 250 soorten sedum. Wij gebruiken circa 12 verschillende soorten per m2 door elkaar.

 

Onkruid wieden op een sedumdak, kan dat?

Sedumdaken zijn zeer gemakkelijk in het onderhoud. Onkruid wieden is bijna niet nodig. Het systeem is zo gemaakt dat het meteen helemaal dicht zit, en onkruid dus amper kans krijgt om er tussen te komen. Wij raden aan om één of twee keer per jaar het dak even op te gaan om wat klein onkruid of zaailingen van bomen eraf te trekken. Check dan ook meteen de afvoer op overtollig water of verstopping door bijvoorbeeld bladafval.

 

Waarom leveren zonnepanelen op een sedumdak meer rendement op?

Plaatst u zonnepanelen op het sedumdak? Dan leveren die meer rendement op! Zonnepanelen presteren namelijk het beste bij temperaturen onder de 25° Celsius. In de zomer wordt een dak vaak veel warmer. De verkoelende werking van het sedum verlaagt de daktemperatuur en verhoogt dan dus de energieopbrengst.